Saturday, December 22, 2012

Comparison ? Be thankful People (。◕‿◕。)



Assalamualaikum earthlings hiiii :D

I don't really remember where I saw this, but a while ago,Aja macam ternampak ada a group of girls comparing themselves with random people.Contoh ea contoh :

"Cantik nya Irma Hasmie..sweetnye suami dia.. untung lah.. dah la suami pun hensem ..krik..krik..krik.."

"untunglah boipren hot"


"untunglah dia kaya"

“untungla pandai,tidow lam kelas pun score”

“gifted kot?? Erkk  =_=

"untunglah ni.. untunglah tu.."


These are only examples ok! :D

Tahniah Kak Irma =) U are so beautiful at this moment (。◕‿◕。)

So back then when I saw these kinds of comments, it's like.. men-downkan Aja -_-   buat kite rase macam errggh .

Ngee Aja pulak yg rasa down . Yaahh mmg larh,when we talk about others rezeki , talent ke wut eva , just be happy with them . Sebab we shouldn't compare =) .

Rezeki diorang camtu, nak buat acane kan ? Semua rezeki lain-lain kot =) Just be grateful okay ^^

So what if we don't have their rezeki?  We're all blessed anyway kan kan kan =]
We can see =) We can talk . We are still can walk here and there . We can chit chat with our friends as well .

Whereas there are people who are less fortunate than us. Some can't see, some can't hear, some don't even know what internet is . Some don’t have their parents anymore . So , be grateful =)



We are blessed. We are fortunate enough . Alhamdulillah =)




It's time to stop comparing and complaining. Sometimes terjumpa jugak yang duk cakap pasal nasib lah . I admit Aja pun one of them before =’) Yelah , kawan dapat 4 flat . Kita ni dapat 3 flat je . Kawan A++ berterabur . Kita B++ banyak ler . Hee it’s okay sebab I’m proud to say I AM B+ blood owner hikhikhik . Think pojitif =) But tu dulu , before dapat muhasabah diri yang we should not compare and talking about their life which is so amazing laa,happy ending la,smile je everytime like they dun hav any problems . Hey , itu kan rezeki masing-masing =) Kenapa kita nak compare kan dgn diri kita ? Kita kan ada hidup kita sendiri yang Allah dah rencanakan . Mungkin tak sekarang kita dapat semua tu . Mungkin in the future ? With a little effort and Doas =)

Mcm life kat U ni , kadang2 kita tengok ramai je kawan2 kita yang byk main , byk surf internet rather than doing their assigments and projects , tapi still score dalam exam . Compared with ourself yang duk berhempas pulas wat itu wat ini , last last . Still in category Moderate . Yelahh , jangan give up . Masing-masing ada rezeki masing-masing . Kalau kita x score time study , maybe rezeki kite more in career kan ? Ada je Lecturer yang motivate their students ckp, kadang2 sumone tu x score pun masa belajar , pointer pun ala-ala boleh je la, tapi at the end dia survive jugak masa kerja . Itu sume rezeki kan =)

Aja pun pernah jugak terpikir , merungut , seems like regret dgn apa yang dah berlaku . ‘’ Haalaa susah la mekanikal ni,nape dapat kos ni T.T . Susah la cani nak survive . Tukar kos laa T.T ‘’ again n again .. Haigooo , sering kali terdetik bila jiwa dah rapuh da mcm give up dgn study . Tapi , everythings gonna be okay when we have sumone yang encourage us to think out of box . Kenapa kenapa dan kenapa kita x dapat kos Akaun ke , Medic ke , Arkitek ke , bla bla bla .. Sebab Allah dah tetapkan ni yang terbaik untuk diri kita . He knows what is the best for us =) Allah Maha Mengetahui . Allahu Akbar .

Apalah kiranya kehidupan tu kalau xde cabaran dan halangan kan ? Make it easy (•ˆ⌣ˆ•)


Anyway, bila kita keep compare n compare, chances are , you'll become competitive for no good reason, you'll forget the rezeki that you already have, you'll become spoil in your own world, wanting and craving for something only you know, and because you can't get it, you'll get depressed. And when depression looms, negativity will become part of you.
When you complain, you're just wasting your time! Lagi lagi when you complain and do nothing about it.

You can compare and complain, but there has to be a limit..


And we can't wish we're someone else or live someone else's life because it's not possible.

Allah swt has given us life, the life we're living, and is it 'nice' of us if we wished we can have another person's life?
If you really cannot get through the toughness in your life, you can't stop wanting something you don't have,
then here, let the words from Allah SWT guide you : 





  
So.brain wash . Peringatan untuk diri sendiri dan semua =) . Banyak tengok others blog untuk buat rujukan , Yelah , sifat sentiasa nak yang terbaik tu normal lah , kita kan manusia biasa =) . Tapi kena sentiasa ingat , kita boleh mengubah hidup kita , kalau kita berusaha . ‘ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SESEORANG ITU , MELAINKAN DIRINYA SENDIRI ‘

Hee yup , haritu masa Aja balik KL , ada terniat nak usha-usha shawl kat CalaQisya .Mesti ramai yang dah tawu pasal Butik ni kan kan =) . Sebab asyik tenung kat dalam pesbuk je kan . So so I went there ! Heeee 

Hee,lovely sgt2 Butik ni . Memang rugi kalau x pergi 

Terjatuh hati dekat Maggi Shawl dia , ada byk size . I choose XL =) Sebab senang nak putar-putar 360 degree hee dan macam-macam cara boley buat kat atas kepala ni .

Ni paling simple nak gaya kan . 


Kak Yana ni pakai lagi cantik dan kemas (•ˆ⌣ˆ•)

Boley visit dorang Dekat sini . Banyak sgt koleksi clothes , dresses , shawls , blouses , wedges , huuhh berputih mata tengok 


That's all :) Memang sgt memerlukan nasihat dan tunjuk ajar dari semua especially kawan-kawan . Kita jangan mudah judges orang , if kita x tahu background of the stories . Sometimes seseorang yang already through bad things in their past life , maybe changed for the better in their future . Who knows ? Be positive guys ! We can do it ! (•ˆ⌣ˆ•)


Lastly , thanks for reading 
Take care , Garnier ~




4 comments:

  1. best sangat entry akak , singgah blog saya ,

    ReplyDelete
  2. Bila nak buat tutorial cara guna shawl mcm awak ? seriously menarik :)

    ReplyDelete
  3. hehe..betul tu hajar...
    terkadang kite tgk, rasa mcm beruntung beliau dpt kelebihan dlm bnyak aspek..
    manusia mmg ada prasaan cemburu..
    biar cemburu dr segi positif..untuk mmpertingktkan lg produktiviti maybe..
    contoh mcm pasal result..cumburu positif,kita usaha kuat utk dpt result tinggi mcm dorg..itu bagus..
    tapi, kalau xde rezeki..tapi dah brusaha..kita jgn ptikaikan apa yang allah bg pd kita sudah la..just proud to be ur self..appreciate it...dan bersyukur.. setiap org sebenarnya ada kelebihan memasing kan dear.. ^_^
    btw, hajar..awak sgt cantik orgnya..suke sgt kawan ngan hajar.. :)

    fizah..

    ReplyDelete