Monday, July 30, 2012

Kerja itu Seronok kalau kita Enjoy =D

Assalamualaikum w.b.t . Hye semua (= . Sebelum masuk bulan merdeka ni , baik Aja update entry siap2 kan hehehehe .
Kali ni spt yg dijanjikan , Aja nak citer pasal pengalaman bekerja semasa cuti belajar ni . Senang citer la kan, skrg ni Aja tgah cuti sem . Hikkks =D 
Mcm mne berbuka tadi ? Kompem makan sedap2 tadi kan kan hehe syukur Alhamdulillah . Aja pun alhamdulilah selamat berbuka , walaupun smpai umah 10minit lambat selepas azan Ngeee (^_-)' .

Okay ! First of all , biar Aja brief kerjaya Aja skrg . Bg Aja kerja ni unik . Satu pengalaman yg baru bagi Aja. Actually Aja da penah keje dekat tmpat keje Aja yg skrg ni , sebelum masuk UTM , mase tu cuti Matrik . Jadi xdelah kelam kabut sgt kan kali ni Hiikks =D . 
Okay lah , nama kerja Aja ni : Credict Recovery Officer 
dalam Malay nye : Pegawai Pengawalan Kredit 
Okay , kerja ni nak kata senang,xjugak . Nak kata susah pun , xjugak . Bergantung pada diri masing2 . Biar Aja brief sikit pasal kerja ni . Okay , nama company Aja : TGS & Partners (M) Sdn.Bhd
Terletak di jalan Kampar , KL . Kalau naik train , Aja turun Titiwangsa dari stesen Maluri .
Kerja ni tugasnya adalah , kita Call customers , Tulis report dan paling penting , kene hit Target Team setiap bulan (:
Officialnya kami adalah Agensi yg akan Call customer untuk remind atau suruh customer arrange payment untuk tunggakan mereka . Tunggakan apa kan?
Company Aja incharge Oustanding untuk Bank , Astro , Celcom , Maxis , P1 4G , dan winback Astro (:
Aja pulak dalam Team Astro , dan Aja incharge jugak untuk Celcom =) .

Okay,pernah x anda anda atau family anda terime pggilan dari pihak Astro ke , Maxis ke , Celcom ke , yg minx anda anda pergi buat payment untuk tunggakan sedia ada? Kalau ada , lepas ni boleh la angkat call dan beri kerjasama huhu =D . Sebab biasalah , kadang2 ada customer yg xnak angkat , reject call , dan ada pulak tu yg 'tipu' dgn kata No such Person ahaaa ! Itu tiada masalah bagi kami , sbb selagi dalam system masih ada Account yg ter'selected ni , selagi tu lah kami akan call dan call =)

Jujur dari hati , kerja ni perlukan kesabaran yg tggi , sbb memerlukan deria Mata untuk melihat report , Telinga untuk mendengar segala information dari customer , dan Tangan untuk tulis report . Kadang2 kita akan dpt customer yg marah2,xpuas hati dgn Astro la,itu la . Ini la. Fuuhhh ~ bulan puasa kan , bawak byk bersabar la kan Hiiikks =D . Sabar jela kan , dah nama customer . 'Customer is always Right' ~

Aja suka kerja dekat sini , sbb ramai kawan2 , pelbagai lapisan umur . Boleh kongsi pengalaman masing2,baya Aja ada,bawah Aja ada. Semua peringkat umur ada . =) Sangat enjoy !

nilah sebahagian dari kawan2 Aja . dorang ni mmg suke selit2 nak amik gambar huehue =D

Ini lah tempat Aja (=

Haa, benda wajib ada atas meja . (nesvita tu wujud hanya sebelum bulan puasa ye hehee)

Kat sini Aja happy sgt , sbb ramai kawan2,boley bergelak ketawa,gurau senda,usik2, Huuuu seronok =D
Bile kite penat wat call , hilangkan tension hanya time rehat jela kan huhu (^_-)'

Taarraa ! main sorok2 celah dinding hehe .


Ini kakak Halifah , dia bukan Chinese taw hehe . sedih dia last esok T.T

Huhuu , xbanyak yg boleh dikongsi wat mse skrg , sbb balik keje je da penat . Kemas rumah , basuh pggan , lipat baju , eceeceh anak dara berjaya ni Hiikkks =D

Okay kawan2 , thanx for reading ! Xdapat yg Aja boleh kongsi . Tapii , sini Aja boleh kasi tawu sikit . 
Kalau nak check ape2 pasal Astro , korang akan tepon number ni kan : 1300 82 3838
Pastu nnty mcm2 nak kene ikut , tekan itu lah , ini lah , bazir kedit je kan ? Jadi , Aja syorkan korang , sblum nak kol , sediakan num Account Astro dulu .
Lepas da call tu , tekan NO 1 : Bahasa Melayu 
dan terus tekan 1221 atau 142 .
Haa ni akan bawak korang terus ke staff yg akan incharge Acc korang . Jadi xdela menggelegak telinga nak dgar operator tu bebel2 kan huhu =D 

Okay , setakat ni saje . InsyaAllah Aja akan update lagi .
Selamat Berpuasa ! 
p/s : eh eh , mlm ni M'sia lawan Man City .
dalam hati ' chaiyok2 Harimau Malaya !'
walaupun skrg M'sia da jauh ketinggalan 3-0   T.T
jum tgok Arena jummm =D 
As salam ' ~ '

Love 
Cik Hajar AJ




7 comments:

  1. nampak la keseronokan bekerja tuh kan? :))

    ReplyDelete
  2. ooo...mcm tu ke bidang kerja?ingatkan bawah bahagian company masing2 yang buat call utk pengawalan kredit. rupanya dia mcm bg sub-con utk chase payment eh?

    ReplyDelete
  3. wow..
    best2...
    pengalaman yg best..
    pas ni if astro tpon nk angkt la..
    mane tau aja yg col..
    heee...
    =PP

    ReplyDelete
  4. kalau dah seronok, nak buat kerja pun hati senang.. hihi

    ReplyDelete
  5. Nak tanya kerja dia mcm customer servive ke?ada kaitan tak dengan admin

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete