Monday, July 30, 2012

Kerja itu Seronok kalau kita Enjoy =D

Assalamualaikum w.b.t . Hye semua (= . Sebelum masuk bulan merdeka ni , baik Aja update entry siap2 kan hehehehe .
Kali ni spt yg dijanjikan , Aja nak citer pasal pengalaman bekerja semasa cuti belajar ni . Senang citer la kan, skrg ni Aja tgah cuti sem . Hikkks =D 
Mcm mne berbuka tadi ? Kompem makan sedap2 tadi kan kan hehe syukur Alhamdulillah . Aja pun alhamdulilah selamat berbuka , walaupun smpai umah 10minit lambat selepas azan Ngeee (^_-)' .

Okay ! First of all , biar Aja brief kerjaya Aja skrg . Bg Aja kerja ni unik . Satu pengalaman yg baru bagi Aja. Actually Aja da penah keje dekat tmpat keje Aja yg skrg ni , sebelum masuk UTM , mase tu cuti Matrik . Jadi xdelah kelam kabut sgt kan kali ni Hiikks =D . 
Okay lah , nama kerja Aja ni : Credict Recovery Officer 
dalam Malay nye : Pegawai Pengawalan Kredit 
Okay , kerja ni nak kata senang,xjugak . Nak kata susah pun , xjugak . Bergantung pada diri masing2 . Biar Aja brief sikit pasal kerja ni . Okay , nama company Aja : TGS & Partners (M) Sdn.Bhd
Terletak di jalan Kampar , KL . Kalau naik train , Aja turun Titiwangsa dari stesen Maluri .
Kerja ni tugasnya adalah , kita Call customers , Tulis report dan paling penting , kene hit Target Team setiap bulan (:
Officialnya kami adalah Agensi yg akan Call customer untuk remind atau suruh customer arrange payment untuk tunggakan mereka . Tunggakan apa kan?
Company Aja incharge Oustanding untuk Bank , Astro , Celcom , Maxis , P1 4G , dan winback Astro (:
Aja pulak dalam Team Astro , dan Aja incharge jugak untuk Celcom =) .

Okay,pernah x anda anda atau family anda terime pggilan dari pihak Astro ke , Maxis ke , Celcom ke , yg minx anda anda pergi buat payment untuk tunggakan sedia ada? Kalau ada , lepas ni boleh la angkat call dan beri kerjasama huhu =D . Sebab biasalah , kadang2 ada customer yg xnak angkat , reject call , dan ada pulak tu yg 'tipu' dgn kata No such Person ahaaa ! Itu tiada masalah bagi kami , sbb selagi dalam system masih ada Account yg ter'selected ni , selagi tu lah kami akan call dan call =)

Jujur dari hati , kerja ni perlukan kesabaran yg tggi , sbb memerlukan deria Mata untuk melihat report , Telinga untuk mendengar segala information dari customer , dan Tangan untuk tulis report . Kadang2 kita akan dpt customer yg marah2,xpuas hati dgn Astro la,itu la . Ini la. Fuuhhh ~ bulan puasa kan , bawak byk bersabar la kan Hiiikks =D . Sabar jela kan , dah nama customer . 'Customer is always Right' ~

Aja suka kerja dekat sini , sbb ramai kawan2 , pelbagai lapisan umur . Boleh kongsi pengalaman masing2,baya Aja ada,bawah Aja ada. Semua peringkat umur ada . =) Sangat enjoy !

nilah sebahagian dari kawan2 Aja . dorang ni mmg suke selit2 nak amik gambar huehue =D

Ini lah tempat Aja (=

Haa, benda wajib ada atas meja . (nesvita tu wujud hanya sebelum bulan puasa ye hehee)

Kat sini Aja happy sgt , sbb ramai kawan2,boley bergelak ketawa,gurau senda,usik2, Huuuu seronok =D
Bile kite penat wat call , hilangkan tension hanya time rehat jela kan huhu (^_-)'

Taarraa ! main sorok2 celah dinding hehe .


Ini kakak Halifah , dia bukan Chinese taw hehe . sedih dia last esok T.T

Huhuu , xbanyak yg boleh dikongsi wat mse skrg , sbb balik keje je da penat . Kemas rumah , basuh pggan , lipat baju , eceeceh anak dara berjaya ni Hiikkks =D

Okay kawan2 , thanx for reading ! Xdapat yg Aja boleh kongsi . Tapii , sini Aja boleh kasi tawu sikit . 
Kalau nak check ape2 pasal Astro , korang akan tepon number ni kan : 1300 82 3838
Pastu nnty mcm2 nak kene ikut , tekan itu lah , ini lah , bazir kedit je kan ? Jadi , Aja syorkan korang , sblum nak kol , sediakan num Account Astro dulu .
Lepas da call tu , tekan NO 1 : Bahasa Melayu 
dan terus tekan 1221 atau 142 .
Haa ni akan bawak korang terus ke staff yg akan incharge Acc korang . Jadi xdela menggelegak telinga nak dgar operator tu bebel2 kan huhu =D 

Okay , setakat ni saje . InsyaAllah Aja akan update lagi .
Selamat Berpuasa ! 
p/s : eh eh , mlm ni M'sia lawan Man City .
dalam hati ' chaiyok2 Harimau Malaya !'
walaupun skrg M'sia da jauh ketinggalan 3-0   T.T
jum tgok Arena jummm =D 
As salam ' ~ '

Love 
Cik Hajar AJ




5 comments:

  1. nampak la keseronokan bekerja tuh kan? :))

    ReplyDelete
  2. ooo...mcm tu ke bidang kerja?ingatkan bawah bahagian company masing2 yang buat call utk pengawalan kredit. rupanya dia mcm bg sub-con utk chase payment eh?

    ReplyDelete
  3. wow..
    best2...
    pengalaman yg best..
    pas ni if astro tpon nk angkt la..
    mane tau aja yg col..
    heee...
    =PP

    ReplyDelete
  4. kalau dah seronok, nak buat kerja pun hati senang.. hihi

    ReplyDelete
  5. Nak tanya kerja dia mcm customer servive ke?ada kaitan tak dengan admin

    ReplyDelete